OH Trending

Slps Psgn Kimchi, Zynakal Pula Dikatakan Hīna Budaya Sarawak Seperti Org Zaman Batu

Hangat diperkatakan mengenai Ryzal Duriankimchi yang dikecam teruk selepas menghina pakaian Iban.

Kali ini penyanyi Zynakal pula didakwa menghina budaya Sarawak.

Isu itu timbul apabila Zynakal meninggal komen di perkongsian foto penyanyi rap, Yonnyboii yang disifatkan satu penghinaan buat masyarakat Sarawak.

Rata-rata netizen menyifatkan komen tersebut sebagai sindiran seakan-akan menyamakan budaya Sarawak seperti orang zaman batu.

“Dia fikir kelakar ke? Muka hauk pun ada hati nak uga-uga dekat orang lain.

“Komen tak ingat dunia, lepas tu nanti mulalah nak bunuh dirilah, tekanan perasaanlah, setan rasuklah,” tulis netizen.

“Heh, jap lagi dia ni mula play victim. Dia kata depressi la, bipolar la, tak makan ubat la, kena rasuk setan la, ada penyakit lah.

Mcm mcm lagi lah. Terima je lah kecaman dah nak famous sangat. Ending dia “saya minta maaf, saya hanya manusia biasa tak lari dari kesilapan.

Kesilapan mematangkan saya”. The damage has been done.

Kalau persatuan kaum dayak terasa hati mcm kes durian kimchi tu maunya ko ni diorang lapor polis.”

“Budak hingusan tumpang glmor.. Maaf adik, zaman batu ker..Apa ker..dtg lah Sarawak..

Tengok sendiri.. Jgn sedap mulut.. Kelak sik dpt kelakar ko dik.. Mulut terberong ..harap org mcm tok.. Black list masuk Swk.”

Dalam pada itu, ada segelintir netizen mempertahankan Zynakal dengan beranggapan penyanyi itu hanya bergurau.

Mereka meminta berhenti mengecamnya susulan masalah depresi yang dihadapinya sebelum ini.

Hasil tinjauan mendapati selepas dikecam teruk, komen tersebut telah dipadam oleh Zynakal dan Yonnyboii bertindak menutup ruangan komen foto berkenaan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *