Info OH Trending

PERKESO dan foodpanda hargai delivery rider, lebih 60,000 bakal terima manfaat caruman

Sejak pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) pada dua tahun lalu, ramai dilihat mengambil pendekatan untuk membuat pesanan makanan dan barangan menggunakan aplikasi seperti foodpanda.

Semuanya nak mudah sekarang ni, tak perlu bersesak di jalan raya!

Apabila semua malas nak keluar, haa apa lagi?

Makin bertambahlah penerimaan pesanan yang tidak tentu masa sehingga membuatkan rakan penghantar atau delivery rider terpaksa menempuh panas dan hujan pada setiap hari demi korang tau.

Ini menyebabkan sesetengah daripada mereka terlibat dalam kemalangan jalan raya semasa perjalanan menghantar makanan.

Tanda penghargaan, Pertubuhan Keselamatan Sosial (PERKESO) meterai Memorandum Persefahaman bersama Foodpanda

Prihatin dengan nasib delivery rider yang banyak berjasa kepada masyarakat, PERKESO bersama foodpanda telah bekerjasama memperluaskan liputan perlindungan sosial kepada rakan penghantar penyedia perkhidmatan tersebut.

Ini dapat dilihat apabila Pengarah Urusan foodpanda Malaysia, Sayantan Das memeterai Memorandum Persefahaman (MoU) yang ditandatangani bersama Ketua Eksekutif PERKESO,  Dato’ Sri Dr Mohammed Azman Dato’ Aziz Mohammed.

Pada masa yang sama, majlis tersebut telah disaksikan oleh Menteri Sumber Manusia, Datuk Seri M Saravanan pada Rabu lalu.

Lebih 60,000 penghantar makanan foodpanda terima skim perlindungan

Menariknya, memorandum yang dimeterai itu bakal memberikan manfaat kepada lebih 60,000 orang delivery riders foodpanda!

Mesti ada yang tertanya-tanya, apa manfaat yang akan diterima oleh delivery rider foodpanda, kan?

Baiklah, untuk pengetahuan korang, perjanjian yang ditandatangani tersebut menyediakan perlindungan sosial kepada delivery riders menerusi Skim Keselamatan Sosial Pekerjaan Sendiri (SKSPS) PERKESO.

Makna kata di sini, korang sebagai Orang Bekerja Sendiri (OBS) akan dilindungi semasa menjalankan pekerjaan seperti menghantar makanan kepada pelanggan.

Contoh terdekat apabila korang terlibat dengan kemalangan atau sakit semasa bekerja, skim ini dapat cover perlindungan keselamatan.

Ini dikatakan seiring dengan nilai-nilai penerapan Keluarga Malaysia yang digagaskan kerajaan.

Antara faedah yang ditawarkan adalah seperti Faedah Perubatan, Faedah Hilang Upaya Sementara dan Kekal, Faedah Orang Tanggungan, Elaun Layanan Sentiasa, Faedah Pengurusan Mayat, Faedah Pendidikan dan Kemudahan Pemulihan Jasmani atau Vokasional.

Wah, sangatlah menarik!

foodpanda, sebahagian daripada penerima bantuan subsidi

Menurut Menteri Sumber Manusia, delivery riders dikatakan akan menerima bantuan subsidi caruman tambahan oleh pihak pengurusan foodpanda.

Bantuan subsidi tersebut adalah bantuan caruman tambahan daripada subsidi sedia ada bagi caruman SKSPS oleh pihak Kerajaan menerusi inisiatif SPS Padanan Caruman di bawah Bajet 2022.

Eh, apa benda tu subsidi caruman di bawah Bajet 2022 tu?

Pendek kata, SPS Padanan Caruman ini pihak kerajaan menyumbangkan bayaran caruman sebanyak 80 peratus atau RM186.20 daripada caruman Pelan 2 SKSPS yang bernilai RM232.80.

#BRANDEDCONTENT

PERKESO dan foodpanda hargai delivery rider, lebih 60,000 bakal terima manfaat caruman

Sejak pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) pada dua tahun lalu, ramai dilihat mengambil pendekatan untuk membuat pesanan makanan dan barangan menggunakan aplikasi seperti foodpanda.

Semuanya nak mudah sekarang ni, tak perlu bersesak di jalan raya!

Apabila semua malas nak keluar, haa apa lagi?

Makin bertambahlah penerimaan pesanan yang tidak tentu masa sehingga membuatkan rakan penghantar atau delivery rider terpaksa menempuh panas dan hujan pada setiap hari demi korang tau.

Ini menyebabkan sesetengah daripada mereka terlibat dalam kemalangan jalan raya semasa perjalanan menghantar makanan.

Tanda penghargaan, Pertubuhan Keselamatan Sosial (PERKESO) meterai Memorandum Persefahaman bersama Foodpanda

Prihatin dengan nasib delivery rider yang banyak berjasa kepada masyarakat, PERKESO bersama foodpanda telah bekerjasama memperluaskan liputan perlindungan sosial kepada rakan penghantar penyedia perkhidmatan tersebut.

Ini dapat dilihat apabila Pengarah Urusan foodpanda Malaysia, Sayantan Das memeterai Memorandum Persefahaman (MoU) yang ditandatangani bersama Ketua Eksekutif PERKESO,  Dato’ Sri Dr Mohammed Azman Dato’ Aziz Mohammed.

Pada masa yang sama, majlis tersebut telah disaksikan oleh Menteri Sumber Manusia, Datuk Seri M Saravanan pada Rabu lalu.

Lebih 60,000 penghantar makanan foodpanda terima skim perlindungan

Menariknya, memorandum yang dimeterai itu bakal memberikan manfaat kepada lebih 60,000 orang delivery riders foodpanda!

Mesti ada yang tertanya-tanya, apa manfaat yang akan diterima oleh delivery rider foodpanda, kan?

Baiklah, untuk pengetahuan korang, perjanjian yang ditandatangani tersebut menyediakan perlindungan sosial kepada delivery riders menerusi Skim Keselamatan Sosial Pekerjaan Sendiri (SKSPS) PERKESO.

Makna kata di sini, korang sebagai Orang Bekerja Sendiri (OBS) akan dilindungi semasa menjalankan pekerjaan seperti menghantar makanan kepada pelanggan.

Contoh terdekat apabila korang terlibat dengan kemalangan atau sakit semasa bekerja, skim ini dapat cover perlindungan keselamatan.

Ini dikatakan seiring dengan nilai-nilai penerapan Keluarga Malaysia yang digagaskan kerajaan.

Antara faedah yang ditawarkan adalah seperti Faedah Perubatan, Faedah Hilang Upaya Sementara dan Kekal, Faedah Orang Tanggungan, Elaun Layanan Sentiasa, Faedah Pengurusan Mayat, Faedah Pendidikan dan Kemudahan Pemulihan Jasmani atau Vokasional.

Wah, sangatlah menarik!

foodpanda, sebahagian daripada penerima bantuan subsidi 

Menurut Menteri Sumber Manusia, delivery riders dikatakan akan menerima bantuan subsidi caruman tambahan oleh pihak pengurusan foodpanda.

Bantuan subsidi tersebut adalah bantuan caruman tambahan daripada subsidi sedia ada bagi caruman SKSPS oleh pihak Kerajaan menerusi inisiatif SPS Padanan Caruman di bawah Bajet 2022.

Eh, apa benda tu subsidi caruman di bawah Bajet 2022 tu?

Pendek kata, SPS Padanan Caruman ini pihak kerajaan menyumbangkan bayaran caruman sebanyak 80 peratus atau RM186.20 daripada caruman Pelan 2 SKSPS yang bernilai RM232.80.

“Orang Bekerja Sendiri perlu membayar 20 peratus atau RM46.60 untuk tempoh perlindungan selama satu tahun, namun foodpanda mengambil satu langkah proaktif iaitu mendaftar dan memberikan tambahan subsidi caruman sebanyak 50% lagi untuk program SPS Padanan Caruman kepada rakan penghantar mereka” katanya.

Maksudnya di sini, delivery riders layak menerima insentif tambahan tersebut dan hanya perlu membayar caruman pada kadar 10 peratus iaitu RM23.30 sahaja daripada jumlah keseluruhan caruman sebanyak RM232.80 untuk tempoh perlindungan selama setahun.

Inisiatif caruman kepada delivery rider foodpanda dengan SKSPS PERKESO bantu golongan B40

Sebagai sebuah platform penghantaran terkemuka di Asia Pasifik dengan lebih 12.5 juta pelanggan dan 60,000 rakan restoran, foodpanda berterima kasih kepada pihak kerajaan dan PERKESO atas inisiatif murni ini.

foodpanda sentiasa komited untuk menambah baik kualiti komuniti B40 dan Perusahaan Kecil dan Sederhana (PKS) iaitu dengan menambah pendapatan melalui platform yang disediakan.

Secara tak langsung, ia sejajar dengan aspirasi Kerajaan untuk menjadikan Malaysia sebagai sebuah negara berpendapatan tinggi menerusi galakan digital dan teknologi, serta menjadi peneraju dalam ekonomi digital.

#BRANDEDCONTENT

PERKESO dan foodpanda hargai delivery rider, lebih 60,000 bakal terima manfaat caruman

Sejak pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) pada dua tahun lalu, ramai dilihat mengambil pendekatan untuk membuat pesanan makanan dan barangan menggunakan aplikasi seperti foodpanda.

Semuanya nak mudah sekarang ni, tak perlu bersesak di jalan raya!

Apabila semua malas nak keluar, haa apa lagi?

Makin bertambahlah penerimaan pesanan yang tidak tentu masa sehingga membuatkan rakan penghantar atau delivery rider terpaksa menempuh panas dan hujan pada setiap hari demi korang tau.

Ini menyebabkan sesetengah daripada mereka terlibat dalam kemalangan jalan raya semasa perjalanan menghantar makanan.

Tanda penghargaan, Pertubuhan Keselamatan Sosial (PERKESO) meterai Memorandum Persefahaman bersama Foodpanda

Prihatin dengan nasib delivery rider yang banyak berjasa kepada masyarakat, PERKESO bersama foodpanda telah bekerjasama memperluaskan liputan perlindungan sosial kepada rakan penghantar penyedia perkhidmatan tersebut.

Ini dapat dilihat apabila Pengarah Urusan foodpanda Malaysia, Sayantan Das memeterai Memorandum Persefahaman (MoU) yang ditandatangani bersama Ketua Eksekutif PERKESO,  Dato’ Sri Dr Mohammed Azman Dato’ Aziz Mohammed.

Pada masa yang sama, majlis tersebut telah disaksikan oleh Menteri Sumber Manusia, Datuk Seri M Saravanan pada Rabu lalu.

Lebih 60,000 penghantar makanan foodpanda terima skim perlindungan

Menariknya, memorandum yang dimeterai itu bakal memberikan manfaat kepada lebih 60,000 orang delivery riders foodpanda!

Mesti ada yang tertanya-tanya, apa manfaat yang akan diterima oleh delivery rider foodpanda, kan?

Baiklah, untuk pengetahuan korang, perjanjian yang ditandatangani tersebut menyediakan perlindungan sosial kepada delivery riders menerusi Skim Keselamatan Sosial Pekerjaan Sendiri (SKSPS) PERKESO.

Makna kata di sini, korang sebagai Orang Bekerja Sendiri (OBS) akan dilindungi semasa menjalankan pekerjaan seperti menghantar makanan kepada pelanggan.

Contoh terdekat apabila korang terlibat dengan kemalangan atau sakit semasa bekerja, skim ini dapat cover perlindungan keselamatan.

Ini dikatakan seiring dengan nilai-nilai penerapan Keluarga Malaysia yang digagaskan kerajaan.

Antara faedah yang ditawarkan adalah seperti Faedah Perubatan, Faedah Hilang Upaya Sementara dan Kekal, Faedah Orang Tanggungan, Elaun Layanan Sentiasa, Faedah Pengurusan Mayat, Faedah Pendidikan dan Kemudahan Pemulihan Jasmani atau Vokasional.

Wah, sangatlah menarik!

foodpanda, sebahagian daripada penerima bantuan subsidi 

Menurut Menteri Sumber Manusia, delivery riders dikatakan akan menerima bantuan subsidi caruman tambahan oleh pihak pengurusan foodpanda.

Bantuan subsidi tersebut adalah bantuan caruman tambahan daripada subsidi sedia ada bagi caruman SKSPS oleh pihak Kerajaan menerusi inisiatif SPS Padanan Caruman di bawah Bajet 2022.

Eh, apa benda tu subsidi caruman di bawah Bajet 2022 tu?

Pendek kata, SPS Padanan Caruman ini pihak kerajaan menyumbangkan bayaran caruman sebanyak 80 peratus atau RM186.20 daripada caruman Pelan 2 SKSPS yang bernilai RM232.80.

“Orang Bekerja Sendiri perlu membayar 20 peratus atau RM46.60 untuk tempoh perlindungan selama satu tahun, namun foodpanda mengambil satu langkah proaktif iaitu mendaftar dan memberikan tambahan subsidi caruman sebanyak 50% lagi untuk program SPS Padanan Caruman kepada rakan penghantar mereka” katanya.

Maksudnya di sini, delivery riders layak menerima insentif tambahan tersebut dan hanya perlu membayar caruman pada kadar 10 peratus iaitu RM23.30 sahaja daripada jumlah keseluruhan caruman sebanyak RM232.80 untuk tempoh perlindungan selama setahun.

Inisiatif caruman kepada delivery rider foodpanda dengan SKSPS PERKESO bantu golongan B40

Sebagai sebuah platform penghantaran terkemuka di Asia Pasifik dengan lebih 12.5 juta pelanggan dan 60,000 rakan restoran, foodpanda berterima kasih kepada pihak kerajaan dan PERKESO atas inisiatif murni ini.

foodpanda sentiasa komited untuk menambah baik kualiti komuniti B40 dan Perusahaan Kecil dan Sederhana (PKS) iaitu dengan menambah pendapatan melalui platform yang disediakan.

Secara tak langsung, ia sejajar dengan aspirasi Kerajaan untuk menjadikan Malaysia sebagai sebuah negara berpendapatan tinggi menerusi galakan digital dan teknologi, serta menjadi peneraju dalam ekonomi digital.

Galak lebih ramai sertai foodpanda dengan rasa selamat dan nasib terbela

Sedar akan risiko yang dihadapi oleh delivery rider mereka, foodpanda berharap dengan inisiatif yang diperkenalkan dapat mengurangkan sedikit bebanan yang ditanggung oleh mereka untuk membayar caruman bagi skim perlindungan PERKESO.

Selain itu, mereka berharap ia dapat menggalakkan lebih ramai mendaftarkan diri dengan platform tersebut untuk menambah pendapatan sampingan, selain berasa dilindungi daripada bahaya ketika berada di atas jalan raya sepanjang masa.

“Kami berharap untuk meneruskan lagi kerjasama seperti ini bersama pihak Kerajaan dan PERKESO bagi memperkenal lebih banyak faedah pada masa hadapan,” kata Das.

#BRANDEDCONTENT

PERKESO dan foodpanda hargai delivery rider, lebih 60,000 bakal terima manfaat caruman

Sejak pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) pada dua tahun lalu, ramai dilihat mengambil pendekatan untuk membuat pesanan makanan dan barangan menggunakan aplikasi seperti foodpanda.

Semuanya nak mudah sekarang ni, tak perlu bersesak di jalan raya!

Apabila semua malas nak keluar, haa apa lagi?

Makin bertambahlah penerimaan pesanan yang tidak tentu masa sehingga membuatkan rakan penghantar atau delivery rider terpaksa menempuh panas dan hujan pada setiap hari demi korang tau.

Ini menyebabkan sesetengah daripada mereka terlibat dalam kemalangan jalan raya semasa perjalanan menghantar makanan.

Tanda penghargaan, Pertubuhan Keselamatan Sosial (PERKESO) meterai Memorandum Persefahaman bersama Foodpanda

Prihatin dengan nasib delivery rider yang banyak berjasa kepada masyarakat, PERKESO bersama foodpanda telah bekerjasama memperluaskan liputan perlindungan sosial kepada rakan penghantar penyedia perkhidmatan tersebut.

Ini dapat dilihat apabila Pengarah Urusan foodpanda Malaysia, Sayantan Das memeterai Memorandum Persefahaman (MoU) yang ditandatangani bersama Ketua Eksekutif PERKESO,  Dato’ Sri Dr Mohammed Azman Dato’ Aziz Mohammed.

Pada masa yang sama, majlis tersebut telah disaksikan oleh Menteri Sumber Manusia, Datuk Seri M Saravanan pada Rabu lalu.

Lebih 60,000 penghantar makanan foodpanda terima skim perlindungan

Menariknya, memorandum yang dimeterai itu bakal memberikan manfaat kepada lebih 60,000 orang delivery riders foodpanda!

Mesti ada yang tertanya-tanya, apa manfaat yang akan diterima oleh delivery rider foodpanda, kan?

Baiklah, untuk pengetahuan korang, perjanjian yang ditandatangani tersebut menyediakan perlindungan sosial kepada delivery riders menerusi Skim Keselamatan Sosial Pekerjaan Sendiri (SKSPS) PERKESO.

Makna kata di sini, korang sebagai Orang Bekerja Sendiri (OBS) akan dilindungi semasa menjalankan pekerjaan seperti menghantar makanan kepada pelanggan.

Contoh terdekat apabila korang terlibat dengan kemalangan atau sakit semasa bekerja, skim ini dapat cover perlindungan keselamatan.

Ini dikatakan seiring dengan nilai-nilai penerapan Keluarga Malaysia yang digagaskan kerajaan.

Antara faedah yang ditawarkan adalah seperti Faedah Perubatan, Faedah Hilang Upaya Sementara dan Kekal, Faedah Orang Tanggungan, Elaun Layanan Sentiasa, Faedah Pengurusan Mayat, Faedah Pendidikan dan Kemudahan Pemulihan Jasmani atau Vokasional.

Wah, sangatlah menarik!

foodpanda, sebahagian daripada penerima bantuan subsidi 

Menurut Menteri Sumber Manusia, delivery riders dikatakan akan menerima bantuan subsidi caruman tambahan oleh pihak pengurusan foodpanda.

Bantuan subsidi tersebut adalah bantuan caruman tambahan daripada subsidi sedia ada bagi caruman SKSPS oleh pihak Kerajaan menerusi inisiatif SPS Padanan Caruman di bawah Bajet 2022.

Eh, apa benda tu subsidi caruman di bawah Bajet 2022 tu?

Pendek kata, SPS Padanan Caruman ini pihak kerajaan menyumbangkan bayaran caruman sebanyak 80 peratus atau RM186.20 daripada caruman Pelan 2 SKSPS yang bernilai RM232.80.

“Orang Bekerja Sendiri perlu membayar 20 peratus atau RM46.60 untuk tempoh perlindungan selama satu tahun, namun foodpanda mengambil satu langkah proaktif iaitu mendaftar dan memberikan tambahan subsidi caruman sebanyak 50% lagi untuk program SPS Padanan Caruman kepada rakan penghantar mereka” katanya.

Maksudnya di sini, delivery riders layak menerima insentif tambahan tersebut dan hanya perlu membayar caruman pada kadar 10 peratus iaitu RM23.30 sahaja daripada jumlah keseluruhan caruman sebanyak RM232.80 untuk tempoh perlindungan selama setahun.

Inisiatif caruman kepada delivery rider foodpanda dengan SKSPS PERKESO bantu golongan B40

Sebagai sebuah platform penghantaran terkemuka di Asia Pasifik dengan lebih 12.5 juta pelanggan dan 60,000 rakan restoran, foodpanda berterima kasih kepada pihak kerajaan dan PERKESO atas inisiatif murni ini.

foodpanda sentiasa komited untuk menambah baik kualiti komuniti B40 dan Perusahaan Kecil dan Sederhana (PKS) iaitu dengan menambah pendapatan melalui platform yang disediakan.

Secara tak langsung, ia sejajar dengan aspirasi Kerajaan untuk menjadikan Malaysia sebagai sebuah negara berpendapatan tinggi menerusi galakan digital dan teknologi, serta menjadi peneraju dalam ekonomi digital.

Galak lebih ramai sertai foodpanda dengan rasa selamat dan nasib terbela

Sedar akan risiko yang dihadapi oleh delivery rider mereka, foodpanda berharap dengan inisiatif yang diperkenalkan dapat mengurangkan sedikit bebanan yang ditanggung oleh mereka untuk membayar caruman bagi skim perlindungan PERKESO.

Selain itu, mereka berharap ia dapat menggalakkan lebih ramai mendaftarkan diri dengan platform tersebut untuk menambah pendapatan sampingan, selain berasa dilindungi daripada bahaya ketika berada di atas jalan raya sepanjang masa.

“Kami berharap untuk meneruskan lagi kerjasama seperti ini bersama pihak Kerajaan dan PERKESO bagi memperkenal lebih banyak faedah pada masa hadapan,” kata Das.

Orang Bekerja Sendiri diseru mencarum SKSPS PERKESO

Melihat kepada inisiatif yang dilakukan oleh foodpanda Malaysia dan PERKESO, orang ramai yang bekerja sendiri diminta untuk segera mencarum SKSPS.

SPS Padanan Caruman ini menyasarkan perlindungan kepada hampir 810,000 individu yang bekerja sendiri di negara ini kerana terdapat lapan kategori OBS disasarkan di bawah inisiatif Kerajaan ini.

Antaranya OBS dalam kalangan wanita, orang asal atau orang asli,pekerja ekonomi gig, golongan penjaja, golongan petani dan nelayan, golongan artis, individu yang bekerja dalam sektor berkaitan pelancongan dan Orang Kurang Upaya (OKU).

Satu je kena ingat, kemalangan boleh berlaku pada bila-bila masa dan di mana-mana saja.

Oleh itu, segeralah kita mendapatkan perlindungan keselamatan untuk sendiri sebelum menyesal.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *